4H fejrer 100 års jubilæum

Kig forbi 4H området på dyrskuet

4H er en børne- og ungdomsorganisation, frivillige skaber aktiviteter med børn inden for temaerne natur, dyr, mad og håndværk. I 4H bliver børn og unge klædt på til at træffe egne bæredygtige valg gennem de aktiviteter, som de er en del af. De lærer fx om madens vej fra jord-til-bord, at håndtere både kæledyr og husdyr, hvordan man bygger bål, at værne om naturen og at genbruge materialer ved at sy dem om, reparere dem og meget mere.

Frem for alt er 4H et sted, hvor børn og unge oplever, at deres stemme er vigtig. Børnedemokrati er en central del af organisationens DNA. Børn og frivillige aftaler sammen, hvilke aktiviteter der skal være i klubben, og unge lærer tidligt at tage ansvar i foreningslivet.

4H arbejder ud fra værdierne; hånd, hoved, hjerte og helbred. Man lærer ved at udføre, bruger hovedet, lytter til sit hjerte og passer på sit mentale og fysiske helbred.

Om 100-års jubilæet

I år fejrer 4H 100 år i Danmark. Hele 2024 fejrer organisation 100-års historie, men bruger også jubilæet til at se ind i fremtiden. 4H har netop stemt en ny kernefortælling igennem med mere fokus på bæredygtighed og børnedemokrati. Den nye kernefortælling understreger vigtigheden af det bånd, som børn og unge har til naturen, maden, håndværket og dyrene. Det at opholde sig i naturen, sænke tempoet, være tæt på dyr og bruge sin krop og sit hoved er med til at skabe trivsel hos alle, men især hos børn og unge. Det, at styrke børn og unges tro på sig selv og deres bånd til naturen, er den vigtigste opgave i 4H.

Om insekthoteller

4H samarbejder med Landbrugslotteriet om at starte Danmarks første insekthotelkæde. Vi bygger insekthoteller for at sætte fokus på insekternes leveforhold i Danmark og deres vigtige rolle i naturen.

Insekter er uvurderlige for naturen, hvor de bestøver og nedbryder, og uden insekterne ville vi ikke have mad på bordet. Alligevel bliver deres leveforhold hvert år dårligere. Vi kan hjælpe insekterne ved at skabe mere vild natur, så de har føde og levesteder.

Om dyrskuet

Til 4H’s område på Roskilde Dyrskue er der masser af sjove og lærerige aktiviteter for børn. Til børnedyrskuet udstiller børn alt fra heste og kaniner til snegle og skildpadder. Derudover kan besøgende prøve kræfter med 4H-aktiviteter som filtning, bygge insekthoteller og lave vokslys, ligesom der vil være hoppeborg, madværksted, ponytræk og meget mere.