Mekanisering – specialisering – fremtid. Udstilling af Søren Michaelsen
Roskilde Dyrskue inviterer dig igen til en fascinerende rejse gennem landbrugets historie med årets udstilling, der byder på både tilbageblik og et kig ind i fremtiden. Ud over den inspirerende udstilling får du også i år muligheden for at deltage i en daglig konkurrence og vinde spændende præmier.
I år har vi igen fokus på at gøre udstillingen endnu mere engagerende for de yngre familiemedlemmer. Børnene kan slippe fantasien løs og lege med over 100 modeller af traktorer, mejetærskere, maskiner samt figurer af dyr og mennesker. Disse er fordelt på to legegårde: en moderne gård og en gård fra 1930-40’erne, komplet med huse, stalde og marker.
Vi har også særligt fokus på hvad aftalen om Den Grønne Trepart betyder for vores landskab, natur og landbrug. Tiltagene for at forbedre vandmiljøet, mindske klimabelastningen og øge biodiversiteten betyder at 10% af Danmarks areal skal forvandles til nye naturtyper. Det er den største opgave i det danske landskab indenfor de sidste 200 år!
Søren Michaelsen står bag den spændende udstilling på Maskingårdspladsen, hvor du kan opleve den spændende transformation af landbruget gennem de sidste 100 år.
"Min fascination for de utrolige fremskridt, vi har været vidne til, danner grundlaget for denne udstilling," fortæller Søren. "Det handler ikke kun om teknologiske landvindinger, men også om den store indflydelse på livet på landet, vores landskab og natur. Det er imponerende at tænke på, hvordan mange af dagens landbrugsmaskiner udspringer af opfindelser skabt af geniale og innovative mennesker for mere end et århundrede siden!"
Udstillingen udforsker landbrugets udvikling fra 1900 til nutid gennem detaljerede modeller af seks gårde, omfattende marker og over 600 maskiner, dyr og mennesker. Alt dette suppleres i år med nye plancher hvor billeder og korte tekster levende illustrerer den dramatiske forvandling, landbruget har gennemgået.
I starten af det 20. århundrede, fra 1900 til 1940, var hesten den ubestridte arbejdskraft i landbruget. Kapaciteten var begrænset, og mange hænder var nødvendige for at få arbejdet gjort. Landbrugene var små og mange.
Fra 1950 og frem spillede mekaniseringen en afgørende rolle i landbrugets udvikling. Traktorerne overtog det tunge arbejde fra hestene og mange ansatte, mens mejetærskeren revolutionerede høstmetoderne, så kornet kunne høstes og tærskes langt hurtigere og med færre folk.
Specialisering blev en nødvendighed for at klare sig i den internationale konkurrence og sikre lavere fødevarepriser. Udstillingen giver også indsigt i moderne landbrug, hvor Søren bemærker, "den enorme udvikling har gjort det muligt for forbrugerne at bruge en mindre del af deres indkomst på fødevarer end nogensinde før."
Nutidens landbrugsdebat fokuserer på miljø, klima og biodiversitet. Udstillingen præsenterer mange løsninger til at reducere landbrugets klimapåvirkning og optimere ressourceudnyttelsen. Dette inkluderer forbedrede dyrkningsmetoder, forskellige dyrkningsprincipper, Den Grønne Trepart og dennes effekten på omlægning af landbrugsproduktionen, skovrejsning, vådområder og naturnationalparker. Fremtiden lover endnu mere spændende teknologiske fremskridt med flere robotter, automatisering og avancerede, præcise maskiner i landbruget.